I tillegg til medarbeiderne som allerede er på plass i USA skal dette erfarne teamet lede oss gjennom valgkampen og valgnatta. FOTO: JULIA MARIE NAGLESTAD/NRK

Publisert 17.09.2020 09:27, oppdatert 17.09.2020 09:29 - NRK - tips@stottmedia.no

Slik følger du presidentvalget på NRK

USA skal velge om Joe Biden skal bli president eller om Donald Trump får fortsette i jobben. NRK gir deg nyheter, direktesendte debatter, analyse og dokumentarer fram til valgnatta 3. november – og i tiden etter.

 

  

Få nasjonale valg utenom våre egne får så stor oppmerksomhet som det amerikanske presidentvalget. Men det er også få andre presidenter som har like stor innflytelse på krig og fred, den globale økonomien eller Norges forhold til verden som den amerikanske presidenten har.

Det er snart fire år siden Donald Trump vant en overraskende valgseier. 3. november stemmer amerikanerne i det som omtales som det viktigste amerikanske valget noensinne.

– Vi gir oversikt over de viktigste temaene i valgkampen og forsøker å komme så tett på det amerikanske samfunnet som vi klarer. Dette for at folk skal kunne forstå og få en så god innsikt i dette mangfoldige landet som mulig, sier prosjektleder for valgdekningen, Aksel Helgheim. 

Presidentdebattene direkte

NRK sender de tre presidentdebattene og den ene visepresidentdebatten direkte. Det blir direktesendinger på NRK1 og i NRK TV ledet av Gry Blekastad Almås og Petter Oulie-Hauge. Seerne vil kunne stille spørsmål om USA-valget og få svar på direkten av eksperter og NRKs erfarne utenriksjournalister.

I forbindelse med åpningsdebatten sender NRK med gjester i studio gjennom helen natten, mens de neste debattene går direkte cirka 03:00 norsk tid. Alle sendingene innledes med egen førsending.

Dette er debattsendingene:

  • Tirsdag 29. september fra Cleveland, Ohio
  • Onsdag 27. september fra Salt Lake City, Utah (visepresidentdebatt)
  • Torsdag 15. oktober fra Miami, Florida
  • Torsdag 22. oktober fra Nashville, Tennessee

Løpende nyhetsdekning

NRKs medarbeidere Veronica Westhrin, Anders Magnus og Lars Os er på plass i USA for å gi alle hjemme i Norge reportasjer og løpende oppdateringer gjennom den lange valgkampen. De kommer til å reise mye rundt i USA for å høre hva amerikanerne mener og vise det amerikanske samfunnet fra flere sider.

Denne uka har de for eksempel vært i Richmond, Virginia og i Montana. Samtidig legger koronapandemien noen begrensinger på hvordan de kan jobbe og ikke minst hvordan valgkampen kommer til å arte seg.

– Vi skal speile det amerikanske samfunnet. Vi skal dokumentere valgkampen, og vi skal ut for å treffe folk. Vi skal forstå det politiske systemet og vi skal ha et kritisk blikk på begge kandidatene og partiene. Det står mye på spill både for USA og verden, sier utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Journalist Bahare Viken oppdaterer deg på snakkisene og lager en lommeguide til USA-valget der hun hjelper deg til å ha en mening om viktige spørsmål i USA og i valgkampen. Videoene blir tilgjengelige på Instagram, Snapchat og NRK.no.

På denne lenken til NRK Nyheters Instagram ser du ett eksempel på videoreportasje som allerede er lagt ut.

Innsikt og reportasjer fra hele NRK

Det forestående valget i USA og annen utenrikspolitikk vil naturligvis bli et tema i mange av NRKs programmer gjennom høsten. Allerede nå kan du høre deg opp på podkastene «Trump mot verden» og «Krig og fred».

I podkastserien «Krig og Fred i Amerika» snakker tidligere USA-korrespondent Tove Bjørgaas med amerikanerne om alt de er uenige om midt i de historiske prøvelsene landet står oppe i etter koronakrisa: Politikk, økonomi og Guds og medienes rolle i en polarisert samfunnsdebatt. Den første av fem episoder kommer 30. september.

Radioprogrammet «Norske Tilstander» på NRK P3 er blant dem som gir lytterne mer om USA. Ved å snakke med to unge, vanlige amerikanere, en Biden-supporter fra Wisconsin og en Trump-supporter fra Texas, får man et personlig innblikk i en nervepirrende valgkamp. Hver mandag har de også med seg USA-ekspert Sofie Høgestøl som kan gi de siste oppdateringene i forbindelse med valget.

UXA og andre dokumentarer i NRK TV

NRK byr på mange dokumentarer om amerikansk politikk og ulike sider av det amerikanske samfunnet. Disse vil du også finne i NRK TV utover høsten.

6. oktober er det premiere på «UXA - Thomas Seltzers Amerika». I denne personlige dokumentarserien á fem episoder drar Thomas Seltzer tilbake til sitt andre hjemland, snart fire år etter at han i dokumentaren «I Hillary og Donalds bakgård» viste norske seere hvorfor Trump kom til å bli USAs neste president. Denne gangen leter han etter den amerikanske drømmen.

Les også